maanantai 13. heinäkuuta 2015

Retkiä pohtien diktatuuria ja sen lapsia, aikuisia


En muista koska olin viimeksi kävellyt Smolnan suuntaan. Shpalernaja-kadulta Smolnaa lähestyessäni minua hätkähdytti kyltti, jossa kerrotaan minun lähestyvän Proletariaatin diktatuuri -katua. No eipä muuta kuin sinne, vaikka välillä koukkasin Smolnan eli kaupunginhallinnon edessä olevaan kauniiseen pusitoon, jossa solisi laskujeni mukaan neljä suihkulähdettä.

Samalla pohdin proletariaatin diktatuuria. En niinkään poliittisten tai valtiotieteellisten käsitteiden kannalta, vaan hyvin maanläheisesti: ajatella että diktatuuri oli hyväksyttävää, kunhan se oli hyväksyttävän ryhmän diktatuuria. Pohdin tätä kovasti. Kuka hyväksyy ryhmän, jonka diktatuuri on soveliasta? Voidaanko diktatuuri valita tai hyväksyä demokraattisesti? Onko demokraattisesti hyväksytty diktatuuri demokraattista?

Käännyin pois Proletariaatin diktatuurista Tverskaja-kadulle. Eipä aikaakaan kun huomasin kolme mielenkiintoista kohdetta samassa korttelissa: Tverskaja numero 11:ssa oli kyltti: "Tässä talossa oli vuosina 1937 - 1942 Espanjan sisällissodan aikana Neuvostoliittoon paenneiden espanjalaisten lasten internaatti. Täällä monet heistä kokivat (Leningradin) piirityksen raskaimmat vuodet. Täältä moni espanjalainen nuorukainen lähtivät rintamalle puolustamaan Leninin kaupunkia fasistivalloittajia vastaan".
Vastapäätä internaatin taloa on ravintola nimeltä Shaljapin. Basso Fjodor Shaljapin ei alkuinnostuksen jälkeen tullut toimeen nuoren bolshevikkivallan kanssa ja pakeni Suomen kautta länteen, Ranskan, Italian ja Amerikan kuuluisimmille estradeille. Proletariaatin diktatuuri ei tarvinnut karismaattista Boris Godunoviaan.  

Juuri ennen Taurian puistokatua on vielä vanhuskoisten ortodoksien kirkko. Muistelen mitä taiteilijaystävä Vasili on kertonut lapsuudestaan, vanhahuskoisten Ukrainassa. Hänen tarinoissaan kalastellaan, tehdään ristinmerkki oikein, naisilla on huivit ja miehet, niin en aivan muista mitä miehet tekevät, mutta taitavat he ainakin ottaa vodkaryyppyjä suolakurkun ja mustan leivän kera.

Eeva-Liisa



2 kommenttia:

  1. Как всегда очень интересные тексты, написанные хорошим языком. Тексты легко читать.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä uskollinen lukija ja kommentoija, kiitos taas! Palautetta on mukava ja tärkeä saada. ELH

      Poista