torstai 15. tammikuuta 2015

Niin kauan kuin pallo vielä pyörii
Kiivaana käyvän Venäjä-keskustelun lomassa unohtuu, että kaikki ei ole politiikkaa ja pakotteita. Kulttuurin ja urheilun alalla maidemme välillä on hedelmällistä vuorovaikutusta. Vuoden alussa Pietarissa oli perinteinen Valentin Granatkin-jalkapalloturnaus alle 18-vuotiaille pojille, johon Suomi on osallistunut useana vuonna. Turnaus antoi arvokasta kokemusta peleistä tasokkaita maita vastaan sekä sopeutumisesta kansainvälisiin oloihin. Järjestelyt olivat erinomaiset, kuljetukset, harjoittelu, majoitus toimivat. Ottelut olivat yhdellä Euroopan suurimmista sisästadioneista Petrosskylla  (Park Pobedyn vieressä). Pelien ja harjoittelun ohella Suomen joukkue ehti tutustua Pietariin ja hakea vaihtelua hotelliruokiin. Pakolliseen päiväohjelmaan kuului luonnollisesti koulutöiden hoitaminen.

Suomen pelaajia Iisakin aukiolla

Tässä vaiheessa kautta Suomen tavoitteena oli ensisijaisesti taktisten kuvioiden hiominen. Päinvastoin kuin useat muut joukkueet, Suomi pyrki käyttämään sallitut seitsemän vaihtoa eikä tähdännyt vain tulokseen ykkösnyrkillä. Silti  Suomen pojat menestyivät. He voittivat sekä Moskovan kaupunkijoukkueen että Latvian, pelasivat tasan Etelä-Korean ja Japanin kanssa. Ainoa tappio tuli otteluruuhkan keskellä Slovakialle. Erityisen tyytyväisiä oltiin tasapelistä  nykyaikaista nopeaa jalkapalloa pelaavaa Japania vastaan. Yleensä ottaen Suomen joukkuepeli toimi, työmoraali ja peli-ilo oli korkea. Olisiko tässä joukkueessa Suomifutiksen tulevia tähtiä? Vaikkapa  Markus Uusitalo, Aapo Halme, Nicholas Hämäläinen, Obed Malolo...

Nähtyään tätä nuorten energistä ja iloista jalkapalloa vanhan futishullun on pakko lainata kirjailija Kai Maksimaisen ylistystä lajille:  ”…potkun perään muoto, pyöreän täydellinen muoto, joka täyttää lupauksen alituisesta liikkeestä, joka ei pysähdy aikojen luentaan, vesien virtoihin, tuulen huminaan, liikkeestä, jolla ei ole rajoja, on jatkuva ja periksi antamaton sen pyhyys, sen keinoin saa voimansa nuori kirmaava ikäpolvi, sen keinoja ihaillessa illan koittoonsa hiipivä vanhus.”
( ”Jalkapallokuu”  ntamo 2014)

Mikko

Tässä turnauksen kotisivut:  http://granatkin.com/index.php/en/


1 kommentti:

  1. Hyvä saada tähän blogiin vähän muutakin kuin kulttuurilöpinää. Kiitos suorasta toiminnasta, palloa kehiin! Nimim. Aika lievä futisfani mutta kuitenkin.

    VastaaPoista