keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Alakerran naapurini kolmannessa kerroksessa

Raahustin työpäivän jälkeen kotiin. Asun hissittömän talon neljännessä kerroksessa. Kaikenlaiset pikkuasiat painoivat mieltä ja harmittivat. Mieli oli apea. Tuntui kuin asuisin neljännessätoista kerroksessa.

Edellispäivänä olin etsinyt juuri hankkimaani korvakorua, turhaan. Se oli poissa: olin varmaan pudottanut sen kotimatkalla. 

Yhtäkkiä kolmannen kerroksen kohdalla silmäni osuivat seinällä olevaan lappuun: "Kuka on kadottanut riippuvan korvakorun, jossa on kolme kelloa? Teidän sopii tulla tänne (asunto 292) aamulla ennen 8.20, illalla 21 jälkeen."

Jippii! Päiväni oli pelastettu, samoin korvakoruni!

Kello yhdeksän jälkeen seisoin naapurien ovella soittamassa ovikelloa. Äiti ja poika tulivat puuhakkaina avaamaan. Sieltähän reipas heponi löytyi: kolmen kellon lisäksi korussa on hevosen pää.

Mitä muita murheita minulla oli? Ei kyllä tule enää yhtään mieleen.

Eeva-Liisa


sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Enkelien armeijat

Tatjana Tshursinova 2014 Pietari
"Kauhea on joka enkeli", kirjoitti Rilke runossaan. Se tuli mieleeni kun katselin ystäväni tekemiä enkeleitä, jotka eivät olleet ollenkaan kauheita. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä Rilke kauheudella tarkoitti. Pelkäsikö hän enkeleitä?

90-luvun alussa kriitikko ja runoilija Jukka Koskelainen kirjoitti Helsingin Sanomissa, että Rilke oli myöhäistuotannossaan "Venäjän lumoissa", Venäjän, jonka hengellisyys oli yksinkertaista, ei kovin teologista.

Dostojevski nosti oikean hengellisyyden esimerkiksi yksinkertaisen venäläisen talonpojan, johon viittasin edellisessä blogissani. Venäläinen hengellisyys on kehon, aistien ja yksinkertaisesti rituaaleille antautuvan ihmisen uskoa. Toisin on lännen kirkoissa, katolisessa ja erityisesti protestanttisessa, joissa järki ja teologia sulkevat Jumalan ja hengen oppineisiin lauseisiin ja teoriaan. Niinkö?

Venäjällä asuvana, elämää ja Venäjän ortodoksista kirkkoakin sivusta seuraavana, mieleeni tulee: mitä "kauheat enkelit" ovat? Ovatko ne niitä, jotka ovat alistuneet asettamatta mitään kyseenalaiseksi? Niitä, jotka eivät kysele vaan tottelevat? Enkelin, kuten ihmisen, on kysyttävä miksi, silloin kun kauheuksia tapahtuu.

Eeva-Liisa
Arkkienkeli Mikael 1300-luvulla Jaroslavl

Mihail Nesterovin Surun enkeli 1901 Ukrainassa