sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kultaa kainalossa, purppuraa polvilla - marraskuuta Pietarissa

Väri- ja valohoitoa 1

Jos olet suhtautunut balettiin skeptisessti, tai pidät sitä vain eliitin luksustuotteena, suosittelen ottamaan vaikka vain kokeeksi toisen näkökulman: Marinskin teatterissa saa väri- ja valohoitoa parhaimmillaan noin seitsemän euroa tunti. Bahtshisarain lähde -baletti kestää lähes kolme tuntia, halvimmat liput irtoavat noin parillakympillä, joskin ne tietysti menevät kuin kuumille kiville eli on oltava nopea liikkeissään. Baletin tarinasta ei tarvitse tietää eikä välittää tuon taivaallista (yleensäkin niin baletin kuin oopperan tarinat ovat banaaleja, vanhanaikaisia, yksioikoisia - ja samalla ikiaikaisia, kulumattomia ja jollakin kummallisella tavalla, luultavasti eivät kuitenkaan psykologisesti, tosia). 

Osta lippu, istu paikallesi, katsele ympärillesi. Puolalaisen feodaaliherran linna, jossa vietetään kauniin tyttären Marian syntymäpäivää: valoja, värejä! Yhtäkkiä Krimin tataarit pyyhältävät ratsuillaan paikalle ja kaikki on tulessa! Ja niin edelleen. Mikä värien iloliekki, mikä leikki! Verkkokalvolla pyörivät villisti kullankarvaiset, okranruskeat, oranssina hohtavat, karmiininpunaiset viitat, manttelit, päähineet ja naisten haaremivaatteet. Niin haaremivaatteet siis siinä vaiheessa kun Krimin tataariruhtinas on ryöstänyt Marian, mutta kuten sanottu, ei se ole niin olennaista. Olennaista on värin, valon ja liikkeen täsmälääke marraskuun hämärään. 



Väri- ja valohoitoa 2

Jos Marinskin teatteri tuntuu vieraalta, voi poiketa markettimatkallaan Pavlovo-Posadin huivikauppoihin, joita on Pietarissa joka kulmalla. Siellä voi pyytää myyjää ottamaan esille huivin toisensa jälkeen, pynttäytyä, kääriytyä, poseerata, prameilla - ja altistaa itsensä kaikille niiden väreille ja kuoseille. Vanhimmat mallit ovat kuulemma idästä, liekö sitten tataareilta. Kuosin nimi on venäjäksi 'ogurets' eli kurkku, mikä on minusta halventava nimitys iki-ihanalle kashmir-kuviolle. Sitten on huiveja, joiden kuosin opimme tuntemaan kukallisista neukkuhuiveista. Myyjä ei ehkä ihastu jos värihoitoa jatkaa ostamatta päivästä toiseen, mutta toisaalta liikkeitä on luettelon mukaan lähes parikymmentä Pietarissa eli huoletta voi antautua hoidolle noin puolenkymmentä kertaa vähintään.




Eeva-Liisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti