tiistai 29. lokakuuta 2013

Tarina vanhenee, tunne ei

http://media.theatre.ru/photo/42701_s.jpg




Moskovan taiteellisen teatterin esitys Ivan Turgenjevin Aateliskodista (Dvorjanskoje gnezdo 1859) on klassiseen tyyliin näyteltyä upeaa teatteria. Näyttelijät eivät esitä temppuja eivätkä
esittele erikoistaitoja. Näytelmä kertoo suuresta rakkaudesta.

Mutta samaan aikaan tarina on vanhanaikainen moraliteetti: naimisissa olevaan mieheen Lavretskiin rakastunut Liza menee luostariin kun ei saa häntä eikä halua myöskään, että mies jättäisi vaimonsa hänen takiaan. Mitä tarinassa on sellaista, joka puhuttelisi nykykatsojaa?

Ei ehkä tarinassa, mutta tunteissa. Vai mistä on kyse, kun tunnen Lizan rakastumisen ilona, hyvänä olona, kihelmöintinä kehossani? Ja toisaalta pettymyksen elämään kuristuksena kurkussa. Onko näillä näyttelijöillä jokin erityinen kyky välittää tunteita?

Jokainen voi samastua pettymyksen tunteeseen: rakkaudessa - hän ei vastaa tunteeseeni, odotuksiini; päämäärien saavuttamisessa - en pystynyt siihen, minkä olin pannut itselleni tavoitteeksi; tulin petetyksi, hylätyksi, jätetyksi, jäin ulkopuolelle, yksin. Minä koen omat pettymykseni Lizan pettymyksessä: elämä joka jää elämättä, rakkaus joka jää vain olemassa olleeksi mahdollisuudeksi. Tämän tunteen välittäminen niin vahvana, että se kantaa katsomon peräpenkille asti (istuin kaukana näyttämöstä) on teatterin ja näyttelijöiden taitoa, lahja katsojalle. Se on myös mystiikkaa. Tässä tapahtuu katharsis.

Eeva-Liisa



Ohjaus - Marina Brusnikina, Liza - Jana Gladkih, Lavretski - Dmitri Djuzhev.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti