tiistai 12. marraskuuta 2013

Turskaa ja enkeleitä 
Sydäntäni riipaisee: Seitsemän arkkienkeliä saksofonille ja jousille on juuri alkanut. Myöhästyin! Miksi minun pitikään mennä ensiksi syömään turskaa? Vaikka se oli erinomaista, vaikka näkymä hotellin kahdeksannesta kerroksesta sateisen harmaalle Vienanjoelle oli lumoava, vaikka olin matkasta väsynyt ja nälkäinen. Jäin vaille kaupungille ja sen suojelijalle omistettua sävellystä. 

Päätän kävellä joenrantaa, tuuli ulisee. Harmaa viima työntää takaapäin ja pakottaa ottamaan juoksuaskelia. Muistelen aamulentoa tuuli hännän alla, myötätuulessa Pietarista Arkangeliin: tasainen hieno lento, kapteenin nuori ääni kuuluttaa laskeutumisvalmisteluista ja kohta onnistuneesta saapumisesta etuajassa kaupunkiin. Ihmiset sähköistyvät: ollaan perillä, huoahtavat helpotuksesta. Samassa hetkessä kiitorata häviää altamme – ja silmänräpäyksessä olemme pellolla, siipi maassa. 

Palokunta, pelastuspartio. Kapteenin nolo ääni: olen pahoillani, ajoimme reitiltä. Ihmiset ovat täysin rauhallisia, odotamme kunnes kone tarkastetaan. Senkö varalta, ettei mahdollinen polttoainejäämä syttyisi tuleen? Emme saa tietää, selityksiä ei anneta.

Kiertoajelulla opas niputtaa Arkangelin kolmeen venäjänkielellä loppusoinnulliseen sanaan: ’treska, doska, toska’ eli turskaa, tuskaa, puutavaraa. Mutta mielessäni muutan yhtälön muotoon ulinaa, kulinariaa, havinaa. Tuulen komeaa ulinaa joella. Kulinariaa eli aaria paikalliselle turskalle, kampelalle ja pallakselle.  Arkangelia vartioivan arkkienkeli Mikaelin siipien havinaa, mikä ilmiselvästi heitti meidät, toki hieman maalin ohi, mutta turvallisessa myötätuulessa kaupunkiin.   

Eeva-Liisa

10.11.2013 Arkangelin Gostinnye Dvory –museossa esitetty pietarilaisen nykysäveltäjän Aleksandr Manotskovin sävellys Seitsemän potrettia (arkkienkiä) saksofonille ja jousille. Saksofoni: Ola Asdahl Rokkones.

Aleksandr Manotskov
 
Ola Asdahl Rokkones

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti