lauantai 11. toukokuuta 2013

Kevään merkkejä kotikulmilla
Tänä vuonna kaikki on myöhässä: laskiainen, pääsiäinen, kevät.
 
 8.5.2013

Kevään merkkejä kotikulmilla


Tänä vuonna kaikki on hidasta ja myöhäistä. Suomessa vietetään yhtä keväisistä juhlista, helatorstaita, kun taas Venäjällä ollaan vasta vietetty pääsiäistä. 

Helatorstain aattona kävelin kotiin Smolnan kirkosta. Ohjelmassa oli Händelin Messias ja väsynyt mieleni oli jo konsertissa liikahtanut uusiin uomiin. Astuessani ulos kirkosta – jota ei juuri koskaan ole käytetty kirkkona, ja nykyään lähes yksinomaan konserttisalina – ja havahduin illan valoon: kello oli jo 21.30, mutta Pietarin pehmeä valo valaisi yhä edessäni kaukaisuuteen avautuvan Shpalernaja-kadun. 

Askeleet tuntuivat kevyiltä, poikien skeittilautaharjoitukset jatkuivat Dzerzhinskin patsaalla, läheisellä nurmikolla taas tytöt ulkoiluttivat suuria koiriaan. 

Kadun varrella oli voitonpäivän ilmoituksia ja onnitteluja sodan veteraaneille. Ikääntynyt pariskunta käveli ohitseni juhla-asussa, rouvalla muhkea punainen kukkakimppu, herralla kunniamerkit komeassa rivissä rinnuksilla. Molemmilla kenraalin ryhti ja vartiosotilaan askel.

Kuljin Shpalernajaa Taurian puiston ohi. Se on ollut lähes kuukauden päivät suljettuna, kuivumassa. Onkohan se jo avattu? Olen kiirehtinyt aamuisin töihin niin, etten ole ehtinyt edes katsahtaa ovatko portit jo auki. Kesäaamuisin teen pienen ylimääräisen lenkin puiston kautta, kun se on vielä tyhjä ja hiljainen. 

Samalla huomaan, etten ole kuullut linnunlaulua. Eivätkö linnut laula? Vai enkö kuule niitä? Eikö niiden olisi jo pitänyt palata, aloittaa kevätpuuhansa? 

Ehkä kevät on jäänyt minulta itseltäni puolitiehen. 

Eeva-Liisa

Sisäpiha Shpalernajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti