maanantai 18. helmikuuta 2013

Granaattiomenia ja punaista basilikaa19.2.2013

Kävelen töistä kotiin eri reittejä, usein Tshaikovskinkatua. Heti kohta kadulle käännyttyäni ohitan hedelmä- ja vihanneskioskin. Sieltä ostan vitamiineja. Olen löytänyt tuotteen, jota en tiedä Suomessa myytävänkään: tuoreen granaattiomenamehun. Se tulee, kuten myyjätkin, Uzbekistanista. Litrahinta on edullinen, mehu kirpeää ja tummanpunaista. Sen sanotaan parantavan kaikki mahdolliset vaivat.  

Muita houkutuksia on hurmá, tai kuten muualla hedelmää nimitetään: sharon. Se on ohutkuorinen ja kypsyessään hauras, runsas mehu purskahtaa helposti läpi ohuen kuoren. Niitä pitää käsitellä varoen ja arvostaen. Granaattiomenat ovat paitsi puristettuna mehuna, myös käsityönä herkullisia: hedelmä avataan käsin, sanoi minulle venäläinen ystäväni, ei veitsellä, ettei mehu karkaa. Kun se on saatu halkaistua, siitä aletaan poimia käsin pieniä tummanpunaisia helmiä. En tiedä mitä ne oikeasti ovat – ehkä siemeniä. 

Vihannessalaattini ei tule toimeen ilman punaista basilikaa, jota myyjäni sitaisee minulle pienen kimpun muutaman  päivän tarpeisiin. 

Kerran kioskissa hääri joku toinen. Hinnasta huomasin, ettemme olleet tuttuja: se oli moninkertainen siihen verrattuna mitä yleensä. En viitsinyt alkaa kinata, vaan päätin, että tästä lähin kurkistan kioskin luukusta aina ensin onko luottomyyjäni paikalla.

Myyjättäreni, nuori uzbekkinainen, kertoi minulle pitävänsä kioskia auki aamusta iltaan, tulevansa kotiin iltayhdeksän – kymmenen aikaan ja alkavansa silloin laittaa perheelleen ruokaa, pestä pyykkiä. Viime aikoina olen havainnut hänen silmänsä olevan punaiset ja nenän vuotavan. Ettei hänellä vain olisi hedelmäallergiaa? Kyselin hänen vointiaan, hän siristeli silmiään. Toivotin venäläistyyliin dai Vam Bog zdorov’ja, antakoon Jumala Teille terveyttä. Hän loi minuun nopean katseen ja toivotti sitä samaa.

Eeva-Liisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti