maanantai 25. helmikuuta 2013

Haave irtautua menneestä



25.2.2013

Potjomkininkadulta vasemmalle Robespierren rantabulevardilla sijaitsee ”Poliittisen sorron uhrien” muistomerkki, joka koostuu kahdesta sfinksistä sekä tyylitellystä vankilanikkunasta. Sfinksien kasvojen toinen puoli on sileä kuin Yliopiston rantakadun egyptiläisillä sfinkseillä. Kasvojen toisesta puolesta, joka näkyy vastarannalle Krestyn vankilaan, on kaikki elävä valunut luiden päältä. Muistomerkkiin liittyy bulevardin toisella puolella oleva Anna Ahmatovan patsas. Runoilija seisoo selin Nevaan ja katsoo olkansa yli Krestyn vankilaa, jossa tämän puolisoa ja poikaa pidettiin pitkään. Muistomerkin jalustassa on vangittuna olleiden runoilijoiden mm. Brodskyn, Gumiljovin, Mandelstamin säkeitä. Jalustaan on painettu myös Raoul Wallenbergin nimikirjoitus. Yllättävää kyllä muistomerkillä ei näy juurikaan kävijöitä. Muistomerkki on jäämässä näytteeksi Jeltsinin aikaan liittyneestä haaveesta irtautua menneestä. Putinin kaudella moisia tuskin rakennetaan.  
                  
Sfinksin kasvot tuovat mieleen japanilaisen Shomei Tomatsun valokuvat. Hänen kuvansa Hiroshimassa pysähtyneestä kellosta tai sulaneesta lasipullosta ovat osa sotaikonografiaa. Koskettavimpia ovat kuvat vuodelta 1961 ydinpommin eloonjääneistä uhreista, jotka olivat muuttuneet ei-toivotuiksi ihmisiksi kotimaassaan. Busseissa ihmiset käänsivät katseensa muualle ja välttelivät kohtaamasta näitä ihmisiä. Ydinräjähdyksen turmelemat kasvot toivat kipeästi mieleen hävityn sodan järjettömyyden. Mustavalkokuvissa muotonsa menettäneiden kasvojen keskeltä lohduttomat silmät esittivät vetoomuksen: ”Katso minua, olen ihminen!”

Tuolta Hiroshiman uhrien katseelta ei voi välttyä Pietarissa. Metrossa, kirkkojen edustoilla, syrjäkujilla kohtaa toisen mielettömän sodan, Tsetsenian, veteraaneja: psyykkisesti vammautuneita, vieroitusoireissa täriseviä, raajansa menettäneitä. Yhä uudelleen järkytyn kohdatessani alaosastaan amputoiden ihmisen, joka kuljettaa torsoaan lasten leikkikärryä muistuttavassa puulaatikossa. Ennen väkevä nuori mies on kuin Tomatsun kuvaama ydinlämmön vääntämä pullo. Pietarissa asuva ystäväni antaa surulliselle kentaurille pari sataa ruplaa. Minä olen kasvanut uskomaan, että valtio pitää huolen omistaan. 

Mikko

--------------------
Tällä hetkellä Pietarissa suunnitellaan Krestyn muuttamista kulttuuri- tai mahdollisesti matkailukäyttöön. ks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti