sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Veden, valon ja graniitin päiviä





17.2.2013

Alusta asti minulla on ollut tarve kertoa tarinoita näiltä kaduilta ja kulmilta. Täällä on vettä, valoa ja graniittia. Jos mahdollista, etsiydyn aina veden läheisyyteen. Neva on kulman takana. Eräänä kevätyönä ystäväni soitti minulle: jäät lähtevät kohisten Nevasta, tule äkkiä!

Kun nousen aamuisin keittämään kahvia, katson ensimmäisenä keittiön ikkunasta puiston reunaa: joko rusottaa? Kun kahvi alkaa tuoksua, ensimmäiset säteet valaisevat jo keittiönpöytää.  Aurinko nousee Taurian puiston takaa, ja sieltä se lähtee kiertämään yli puiston kohti Talvipuutarhaa, se kohoaa chevalierkaartin rakennuksien yli ja häviää Shpalernajakadun viivasuorien talojen linjaan. 

Kesäiltoina istun graniittipenkillä Nevan rannalla, Robespierren rantakadulla. Silmäni tavoittavat Pietarin ja Paavalin linnoituksen kultakupolin. Se hohtaa Suomen asemalle johtavan Liteinin sillan takaa. Graniitti on kovaa ja pehmeää: se on koonnut päivän lämmön. Hyvä siinä on istua, syödä piirakoita ja pohtia maailman menoa. 

Keski-ikäiset miehet onkivat jo aamusta. En tiedä saavatko he kalaa. Todennäköisesti harjoittavat meditaatiota. Nuoret vilahtavat ohi rullaluistimilla, skeittilaudoilla ja polkupyörillä. Rouvashenkilöt ulkoiluttavat lapsenlapsiaan tai aviomiehiään. Nuorten naisten stilettikorot huimaavat. Nevan toisella puolella kohoaa punaisena Krestyn vankila, ristinmuotoinen tiilikolossi, jossa on istunut moni venäläisille rakas ihminen. 

Taas kohta on jäiden lähdön aika. Vuodenajat tulevat ja menevät. Ihmiset kulkevat ohi, joku pysähtyy, joku näkee, kaikki jatkavat matkaansa. Vesi, valo ja graniitti pysyvät.     
   
Eeva-Liisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti