maanantai 25. toukokuuta 2015

Kiova, sota ja koti Bulgakovin monokkelista


Kiova. Turbinien koti. Uunissa palaa tuli, jostain kuuluu pianonsoittoa, keittiöstä tulee tuoksu, josta arvaa illallista valmistettavan. Ruokasaliin yhteisen pöydän ääreen kokoontuu nuori iloisesti meluava joukko, kerrotaan tarinoita, keskustellaan, kiusoitellaan toinen toistaan, ja kaikki nuoret miehet ihailevat avoimesti tai salaa Jelena Turbinaa, Aleksein ja Nikolain sisarta, talon emäntää.

Mutta ulkona kaduilla taistellaan verisesti vallasta. Kohta nuorten miesten on astuttava ulos Turbinien kodin lämmöstä, ulos kylmyyteen ja nopeasti vaihtuvien valtakuvioiden ristituleen. Aleksei, valkoinen upseeri, tapetaan.

Hetkinen, kyse ei ole tästä päivästä, vaan ollaan Kiovassa vuosina 1918 - 19. Hetmanin* ja Petluran**  joukot taistelevat keskenään Ukrainan vallanpitäjän asemasta, bolshevikit lähestyvät ja joku laulaa vielä tsaarille uskollisten hymniä...

Mihail Bulgakovin mestarillinen näytelmä Turbinien päiviä esitetään Grigori Kozlovin Masterskajalla, nimen voi kääntääTyöhuoneeksi tai Pajaksi. Kuinka se onkaan jäänyt minulta aiemmin täysin huomaamatta? Paja on toiminut vuodesta 2010. Se sijaitsee hieman hankalan matkan päässä, jos ei satu asumaan Lomonosovin metroaseman liepeillä, mutta tämä ei riitä tekemään tyhjäksi harmiani tutustumisesta näin suurella draaman tajulla ja pieteetillä, mutta myös huumorilla, tehtyyn teatteriin vasta nyt.

Turbinien päivien nuoret näyttelijät ovat energisiä, tosissaan, läpeensä mukana. Mihail Bulgakovin historiallisiin tosiasioihin nojaava näytelmä - samasta aiheesta Bulgakov kirjoitti myös romaanin, Valkokaarti - on yhtäaikaa lämmin kuvaus perheestä ja ystävyydestä, vieraanvaraisuudesta ja sivistyneisyydestä, kuin se on kammottava kuvatessaan mitä sota ja vastakkainasettelu tekee ihmiselle, nuorellekin: ihmisen julmuus syö tarpeelliselta vaikuttavan kumouksen, vallanvaihdon hedelmät.   

Jos kiinnostaa Bulgakov, tai Ukrainan historia, tai tosissaan tehty vaikkakin samalla elämän koko värikirjoa hyödyntävä, ei kuitenkaan viihteellinen teatteri, jos kaipaa hyvän draaman katharttista vaikutusta, suosittelen lämpimästi. Itse olen menossa kesäkuussa katsomaan Sholohovin Hiljaa virtaa Don, kahdeksan tuntia valkeiden öiden aikaan. Turbinien päivien perusteella uskon, ettei valkea yö mene hukkaan. 

Eeva-Liisa

*Hetman eli historiallinen Ukrainan valtion päämies.
**Simon Petljura johti Ukrainan kansantasavallan hallitusta, joka kaatui välillä, mutta perustettiin joulukuussa 1918 uudelleen.

Mihail Bulgakov (Kiova 1891 - Moskova1940)
Grigori Kozlovin teatteri Masterskaja, Narodnaja ulitsa 1.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti