keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Vakavamielistä musiikkia, iloisia ja ilkikurisia sävelmiä



Katolista pääsiäistä - kuten usea venäläinen asian ilmaisee - vietettyäni palasin Pietariin ja kävin kahdessa konsertissa vajaassa viikossa: Maksim Vengerov soitti Sibeliusta ja Andres Mustonen Hortus Musicus -ryhmänsä kanssa keskiaikaista suureksi osaksi nimettömien säveltäjien musiikkia.

Vengerov tulkitsi Sibeliuksen d-molliviulukonserton ensimmäisen laitoksen ensimmäistä kertaa Venäjällä. Filharmonian suuri sali oli täynnä, tuntui että väki pidätti henkeään. Minun sydämeni oli vakava, hiljainen ja juhlallinen. Viulun lomassa kuulin vaimeana historian siipien havinaa.

Mustonen ryhmänsä kanssa - Olev Ainomäe, Valter Juergenson, Tonis Kuurme, Peeter Klaas, Imre Eenma, Ivo Sillamaa, Joosep Vahermägi, Jaan Arder ja Riho Ridbeck - soittivat ja lauloivat niin, että en ollut pysyä Kapellan (sivumennen sanoen) kehnoilla tuoleilla. Ohjelmaa ei ollut, mutta Shakespearen aikaiset sävelkulut ja italialaiset madrigaalit hyppivät musiikin ilosta hulluina - vai oliko se Mustonen? - pitkin lavaa ja kiertyivät omituisesti kuulijoiden jalkojen ympärille niin että alkoi tömisyttää, tärisyttää ja huojuttaa.

Jos oikein pitkä ja ontuva aasinsilta rakennetaan, niin siirryin konserttien välityksellä pohjoismaisen, "katolisen" pääsiäisen surumielisyydestä ortodoksien pääsiäisriehaan. Ensimmäisenä arkena täkälaisen pääsiäisen jälkeen kellot alkoivat keskellä päivää soida villisti ja kansa vaelsi ristisaatossa kirkon ympäri ja vastasi huutoon Hristos voskres - voistine voskres tyhjän haudan löydettyään.  

Eeva-Liisa

Taiteilijoista:

Maksim Vengerov syntyi Novosibirskissä vuonna 1974. Hän on soittanut uransa varhaisilta alkuvuosilta eri Stradivariuksilla ja tällä hetkellä vuoden 1727 soittimella, jota nimitetään Ex-Kreutzeriksi. Vengerov innoittuu monesta, kuten barokkimusiikista, jazzista, tanssista ja vuodesta 2007 myös orkesterinjohtamisesta. Jälkimmäisessä hän seuraa mentoriaan Mstislav Rostropovitshia.

Andres Mustonen syntyi Virossa 1953. perusti ryhmänsä Hortus Musicuksen Virossa vuonna 1972. Ryhmä esittää varhaista musiikkia 700 - 1400 -luvuilta: gregoriaanista kirkkolaulua, keskiaikaisia liturgisia hymnejä ja motetteja, renessanssimusiikkia kuten italialaisia madrigaaleja. Intohimon kohteena ovat myös intialaiset ragat, israelilaiset temppelilaulut, arabialainen ja juutalainen musikki. Arvo Pärt on säveltänyt nykymusiikkia Hortus Musicukselle. Mustonen on toiminut Pietarin filharmoniassa kapellimestarina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti