tiistai 24. helmikuuta 2015

Paasto - mystiikkaa, sääntöjä vai vieroitusta?





Protestantit ovat paastonneet jo viikon, tuhkakeskiviikosta lähtien. No, paastonneet ja paastonneet... Ortodoksit aloittivat viime sunnuntain, laskiaisen, jälkeen. Protestanttien paasto on tietysti hyvin huomaamatonta: pyritään hidastamaan, keskittymään olennaiseen, niin että mieli herkistyisi pyhille kohtaamisille. 

Vaikka olen seurannut ortodoksista hengenelämää sivusta niin Suomessa kuin Venäjälläkin, paaston yksityiskohdat ovat jääneet minulle hämäriksi. Ortodoksista paastoa voidaan myös lieventää: "mitä enemmän nähdään vaivaa pyhän tai juhlapäivän kirkolliseen viettämiseen, sitä enemmän ruuassa sallitaan lohdutuksia." Pietistien pojille ja tyttärille on suorastaan häkellyttävää lukea vaikkapa isä Serafimin tulkitsemia paastosääntöjä: "Sillä kun ortodoksiseen paastoon tottuu, öljyn tai paistettujen ruokien salliminen pienen viinin kera on todellakin lohdutus, kuten myös fyysisen voiman lähde."

Meillä sen sijaan pohditaan ekopaastoa, hiilipäästöjen pienentämistä, shoppailun ja lämpimällä vedellä lotraamisen vähentämistä. Itse kannattaisin lämpimästi tiukkaa paastolinjaa kaikenlaisten härvelien käyttöön: "Paaston aikana sallittakoon vain perinteiset viestintätavat, kuten hyvälle paperille musteella kirjoitetut kirjeet. Hätätapauksissa sallittakoon sähkeet."

En voi olla siteeraamatta ortodoksisen joulun ja apostolien paastoa koskevaa sääntöä:

"Tulisi huomauttaa, että pyhien apostolien paastona ja joulupaastona tiistaina ja torstaina emme syö kalaa, vaan pelkkää öljyä ja viiniä. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin emme syö öljyä emmekä viiniä. Lauantaisin ja sunnuntaisin syömme kalaa. Jos tiistaina tai torstaina juhlitaan pyhää, jonka jumalanpalveluksessa on määrätty laulettavaksi suuri ylistysveisu, syömme kalaa. Jos tämä osuu maanantaille, teemme sanoin, mutta keskiviikon tai perjantain kyseessä ollessa nautimme vain öljyä ja viiniä. Jos keskiviikkona tai perjantaina juhlitaan pyhää, jolle toimitetaan vigiliapalvelus, tai kirkon praasniekkaa, sallimme öljyn, viinin ja kalan."

Olen mykistynyt. Kerrassaan riemastuttavaa! Niin, olisiko siinä uudessa protestanttisessa paastosäännössäkin lievennyksiä tyyliin: "Sunnuntaisin sallittakoon suihku ennen messua ja messun aikana kolehdin maksu matkapuhelimella. Kolehdin maksamisen jälkeen voi vilkaista yhden tai korkeintaan kaksi lyhyttä viestiä."

Eeva-Liisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti