Joulua, tai uutta vuotta? Sama se, mutta missä seurassa? Missä vietät joulua? Uutta vuotta? Samat kysymykset molemmin puolin rajaa. Kepeät, kipeät.
Olga aikoo viettää joulua parhaan ystävättärensä kanssa. Äiti on kuollut, isästä en ole koskaan kuullut. Toinen ystävä ei vielä tiedä, koska pitkä joulutraditio katkesi viime joulun jälkeen: ystäväpiirin sosiaalisin ja vieraanvaraisin, jolla sitä paitsi oli tilavin koti, on poissa. Mitä tänä vuonna?
Suomessa ystäväpiiri jakaantuu traditionalisteihin ja uusioajattelijoihin, viime mainittuihin lukeutuva auttelee lapsineeen tänäkin vuonna Hurstin joulussa. Perinteen kannattajat ovat jo viikkotolkulla pesseet ja vaihtaneet verhoja sekä koonneet kummilapselle adventtikalenteriin pikkulahjoja.
Venäjän perinne, toisin sanoen uuden Venäjän osin Neuvostoliitosta periytynyt juhlakalenteri, on jo alunperin hajanaisempi kuin meidän Suomessa. Perusjuhla on uusivuosi, joulu on ollut pienen ryhmän erikoisuus. Lisäksi joulua vietetään ortodoksien kalenterin mukaan vasta meidän loppiaisemme tienoilla - mikä on ilo siinä mielessä, että niin joulua kuin pääsiäistäkin voi viettää monta kertaa vuodessa: ensin Suomessa ja palata sitten tänne itärajan yli ottamaan kierros uudelleen.
Sitä paitsi joulupukki kävi jo Pietarissa, käveli vetten päällä ja lapset ja minä olimme innoissamme. Lapset lausuivat venäläisen tradition mukaisesti ulkoa runoja, lauloivat ja tanssivat. Voi, kun meilläkin Suomessa olisi sama ymmärrys: ulkoa opettelu kehittää muistia, sanavarastoa, antaa salaisen aarteen niitä hetkiä varten, kun ei voi tehdä mitään muuta kuin olla - ja muistella nerokkaita poljentoja, rytmiä ja jo unohtuneita kielemme sanoja.
Kun palaan joululomaltani loppaiseksi Pietariin, aion mennä Suureen nukketeatteriin katsomaan näytelmää Jouluna kaikki ovat vähän kuin tietäjiä... Koko perheen näytelmä on nimetty Josif Brodskin runon mukaan. Näytelmä kertoo kuulemma Mariasta ja Joosefista, pahasta keisari Herodeksesta sekä liikuttavasta Rahilista (kukahan se Rahil on?). Odotan kovasti kakkosjouluni näytelmää, joka kertoo viisaan tarinan naurun, ilon, ironian ja historiatiedon keinoin.
Eeva-Liisa
Suuri nukketeatteri, «Санкт-Петербургский Большой театр кукол», Nekrasovin katu 10, verkkosivu: vk.com/bkt_spb