sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Hanukka!

Olin hanukka-juhlassa, jossa laulettiin, tanssittiin, iloittiin ja naurettiin! Juhla järjestettiin valtavassa jääpalatsissa ja satelliitit lähettivät sen ympäri maailmaa. Yksi maan kuuluisimmista laulajista juoksi näyttämöltä yleisön joukkoon, villitsi sitä, kätteli, halasi - ja sanaili juontajien kanssa, jotka komentivat hänet heti takaisin ylös näyttämölle. Mihin suvereeni estraditaiteilija vastasi puhumalla ääneen mikrofoniinsa: "Tekniikka, sulkekaa noiden kahden pölvästin mikit, minä hoidan juonnon loppuun." Artistien kirjo oli hämmentävä: komeaäänisistä oopperalaulajista jazz-laulajattariin ja klezmer-muusikoihin, päätyen pop-tähtösiin, joiden parasta puolta, kaunista reittä, videokuvat näyttivät anteliaasti tässä uskonnollisessa ilojuhlassa.

Mieleenjäävimpiä esiintyjiä olivat edellä kuvattu Nikolai Baskov, Larisa Dolina ja Jonatan Razel. Baskov syntyi pikkukaupungissa lähellä Moskovaa, on ollut Bolshoi-teatterin tenori, mutta tehnyt sitten oman uran monipuolisena laulajana ja esiintyy maailmantähtien kuten Montserrat Caballet'n kanssa; allekirjoitti vuonna 2012 avoimen kirjeen, jossa arvosteli lakia homopropagandaa vastaan. Dolina syntyi juutalaiseen perheeseen Bakussa ja muutti kolmivuotiaana Odessaan; Dolina liittyi Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen vuonna 2003. Razel on syntynyt New Yorkissa, muutti lapsena perheensä kanssa Israeliin; jätti musiikin vuosiksi, toimi paimenena ja luki psykologiaa.
 
Juhla alkoi sytyttämällä kynttilät, rabit puhuivat valosta ja pimeydestä ja siitä, että meidän olisi ajateltava enemmän valoa kuin varjoa. Kynttilöitä sytyttivät myös kaupungin ja Luoteis-Venäjän hallinnon ynnä presidentin hallinnon johto. Shimon Peres tervehti kuulijakuntaa suorassa lähetyksessä Jerusalemista: "Tulkoon valkeus!" Hanukan ajatus on, että kun uskoo ihmeeseen, se tapahtuu.  

Mikä ihmeellisintä, kaikki nämä ainekset mahtuivat samaan keitokseen. 

Eeva-Liisa

Hanukka on juutalaisten juhla, jota vietetään marras-tammikuussa. Se kestää kahdeksan päivää. Sitä vietetään makkabilaiskapinan aikana tapahtuneen ihmeen muistoksi: pieni määrä pyhää öljyä riitti kahdeksaksi päiväksi.

Nikolai Baskov

Larisa Dolina
Jonatan Razel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti