keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Pyhän Annan kirkossa soi jälleen



 

Pyhän Annan kirkko (Annenkirche) on monille tuttu Spartak-nimisenä elokuvateatterina ja rockklubina. Alkujaan se on Venäjän vanhin luterilainen kirkko. Seurakunta oli kaupungin suurimpia 1900-luvun alussa. Huolimatta kirkon palvelijoiden toistuvista pidätyksistä se jatkoi toimintaansa vuoteen 1936. Alueen toimeenpanevan komitean päätöksellä kirkko suljettiin. Siitä tehtiin valistustalo, johon rakennettiin elokuvateatteri. Vuonna 1992 alettiin jälleen pitää jumalanpalveluksia sunnuntaisin, muina päivinä jatkoi elokuvateatteri ja klubi.

Vuonna 2002 Pietarin johdolle esitetyssä kanteessa vaadittiin kirkon palauttamista omistajayhteisölleen. 18.11.2002 kanne hyväksyttiin. 6.12.2002 kello neljältä yöllä kirkon tiloissa syttyi tulipalo. Katto romahti ja sisusta tuhoutui. Yövartijan epäiltiin nukahtaneen palava savuke kädessään. Seuraavat kahdeksan vuotta rakennus oli hylättynä taivasalla. Kunnostustyöt käynnistyivät vasta kuvernööri Matvienkon määräyksestä. Vv. 2010-2013 korjattiin katto ja perustus sekä kunnostettiin julkisivu. Sisätiloille ei tehty mitään. 31.10.2013 kirkko luovutettiin Inkerin kirkolle ja siellä alkoivat säännölliset jumalanpalvelukset.
 
Kävin Annenkirchessä tammikuussa ”Toinen elämä” näyttelyssä. Raunioitunut sisätila johdatti tarkovskilaiseen nostalgiaan. Näyttely koostui valokuvista, kollaaseista, installaatioista. Kirkon rapistuneille seinille ikään kuin unohtuneet valokuvat kertoivat katoavaisuudesta. Naistenpäivänä katsoin ”Kauhu” näyttelyn, jossa on rakennusta hyväksikäyttävä valo- ja ääniteos, patsaita ja installaatioita. Tuntui kuin olisi päässyt sisään Helsingin suurkirkon valoteokseen.

Toisen kerroksen rukoushuoneessa järjestetään klassisen musiikin konsertteja. Kuuntelin Bachia, Scarlattia, Cesar Franckia, Giuliania klassisella kitaralla ja dombralla esitettynä.  Konsertit jatkuvat koko kevään klassisella linjalla. Piispa Aarre Kuukauppi toki enteili eräässä haastattelussa, että luterilaisuus suvaitsee myös rockmusiikin kirkossa. Niin, ja pidetään siellä myös jumalanpalveluksia sunnuntaisin, aamulla englanniksi, päivällä venäjäksi. Kirkon osoite on Kirochnaja ul. d.8. 

Mikko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti