sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Laulu jonka tuntevat kaikki


Istuin italialaisessa ravintolassa parin ystävän, Tanjan ja Galjan, kanssa. Olimme juuri käyneet katsomassa Galjan edesmenneen miehen keramiikkanäyttelyn. Puhuimme niitä näitä, keräsin hyvän aterian jälkeen voimia kertoakseni elokuvasta Leviatan, josta täällä puhuvat ja kiistelevät nyt kaikki. Halusin keskustella siitä näiden viisaiden naisten kanssa, jotka tuntevat kotimaansa paremmin kuin minä. Mutta ennen kuin pääsin alkuun Galja alkoi kertoa tarinaa...

... Marie Poiret'sta, naisesta joka synnytti yhden kauneimmista lauluista, joka herättää ihmisessä koko elämän kattavia syviä muistoja, ja jonka Venäjällä tuntevat kaikki. Laulun nimi suoraan suomennettuna on Minä matkustin kotiin. Kerrotaan että Marie Poiret kirjoitti laulun matkustaessaan kotiin Venäjän ja Japanin sotarintamalta 1900-luvun alussa, laulun rytmi löytyi junan kolkkeesta, sanat tulkitsivat hänen omaa elämäänsä. 

 Marie Poiret' isoisä Victor Puare oli tullut Venäjälle sotimaan Napoleonin armeijan mukana vuonna 1812, mutta kuinka ollakaan, jäänyt sille tielleen ja löytänyt uuden elämän Moskovasta. Isoisä perusti Moskovaan urheilusalin, jossa saattoi harrastaa miekkailua ja voimistelua. Hänen poikansa Jakov jatkoi menestyvää liiketointa ja sai vaimonsa kanssa seitsemän lasta, joista nuorin oli Marie. Hän syntyi 4.1.1864.

Marie Poiret'n harvinaista lahjakkuutta ei voitu olla huomaamatta: hän lauloi, tanssi, soitti, teki lauluja, näytteli. Mutta vanhemmat kuolivat ja huolehtiakseen Marien tulevaisuudesta sukulaiset naittivat hänet 16-vuotiaana 30 vuotta vanhemmalle insinöörille Sveshnikoville. Mies laitatti Marien mielisairaalaan, kun nuoren naisen temput ja temperamentti eivät sopineet porvarilliseen elämäntapaan. Mutta elämällä oli toinen rooli Marielle: kuuluisa teatterinjohtaja Leontovski tapasi Marien ja kutsui hänet teatteriinsa työhön. Marie pääsi näyttämään näyttelijän ja laulajattaren kykynsä.

Ajat muuttuivat ja Marie lähti Pietariin. Hänet hyväksyttiin keisarilliseen Aleksandrinskin teatteriin. Hän menestyi, mutta sai olla varovainen, koska teatterin tähti Maria Savina ei katsonut hyvällä silmällä nousevaa kykyä...

1904 - 05 Marien elämä sai taas uuden käänteen, kun hänet lähetettiin viihdytysjoukkoihin Venäjän ja Japanin sotaan. Mutta lahjakas nainen ei vain viihdyttänyt sotilaita rintamalla, vaan kirjoitti kolumneja ja runoja kotiin Novoje vremja -lehteen. 

Palattuaan sotaretkeltä Maria jatkoi boheemielämäänsä ja hänellä oli useita suhteita. Siviiliavioliitot tai avoliitot olivat Pietarin ja Moskovan taiteilijapiireissä siihen aikaan enemmän tai vähemmän hyväksyttyjä. Yhdessä näistä syntyi vuonna 1898 tytär Tatjana.

Mutta Marieta odotti ennen kokematon onni: hän rakastui päättömästi kreivi Orlov-Davydoviin. Tunne oli molemminpuolinen ja he menivät naimisiin. Mariesta tuli kreivitär Orlova-Davydova. Avioliitto oli onnellinen, kunnes... Kreivi halusi kovasti lasta, mutta Mariella oli jo jonkin verran ikää, eikä lasta alkanut kuulua. Kekseliäs Marie löysi sopivan sylilapsen kreivin ollessa pitkiä aikoja työmatkoilla ja tämän palattua väitti sitä heidän yhteiseksi. Asiasta sukeutui pitkällinen ja skandaalinkäryinen oikeusjuttu. Marie passitettiin vankilaan...

 ... tämän vaiheen päätti vuoden 1917 vallankumous. Kenelläkään ei ollut enää aikaa pohtia porvarillisia perheriitoja. Kreivi karkasi länteen Kerenskin autokuskina. Marie jäi Venäjälle ja eli, kuten tarina kertoo, oman vuosisatansa ilottomasti ja kuoli vuonna 1933. 

Marie Poiret'n tarina ja laulu elävät. 

Eeva-Liisa


 

Tarinamme sankarittaren nimen kirjoitusasu eri lähteissä vaihtelee riippuen siitä onko se suvun alkuperäisessä ranskalaisessa muodossa, venäjännetty tai transkriboitu suoraan venäjästä esim. englanniksi.

Googlaa esim. Mary Puare - romans "Ya ehala domoy"
tai elämäntarina:
Мария Пуаре - автор романса «Я ехала домой» - в программе Абсолютный слух
tai erinomainen tulkinta: Рада Волшанинова - Я ехала домой

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti